skip to Main Content

In de Wâldsang-volgspot: Nellie en Jelle

Nellie en Jelle doen op 22 april a.s. openbaar zangexamen bij De Wâldsang. Voor publiek en een examencommissie zullen zij van zich laten horen. Alle reden om eens nader met hen kennis te maken: een gesprek over ferskes, tranen, muziekles, lasagne en meer.

Nellie Bijker is 21 jaar en woont in Surhuisterveen. “Waarom heb ik voor zang gekozen?… Pfoe, het leek me gewoon erg leuk. Ik hou heel veel van muziek, maar heb nooit een instrument leren bespelen (alleen piano tot Vader Jacob). Door te zingen kan ik mijn muzikaliteit kwijt”. Jelle van Huizen is 18 jaar en komt uit Twijzelerheide. “Na drumles te hebben gevolgd leerde ik mezelf gitaar spelen. Daar zong ik bij en zo is mijn keuze voor zang ontstaan”.

Beiden hebben les van Gezina van der Zwaag in Buitenpost. Nellie vertelt: “Ik heb eens in de twee weken 40 minuten les. Soms kletsen we de eerste tien minuten vol voordat Gezina zegt; ‘Noh, siwwe no mar wot sjonge?’ Dan beginnen we vaak met zangoefeningen, en vervolgens gaan we aan de slag met een nummer. Ik krijg van Gezina de vrijheid om deze zelf te kiezen. Volgens mij vindt ze het zelf ook heel leuk om telkens nieuwe muziek te horen. ‘Hast wer een leuk ferske utsocht’, zegt ze dan”. Jelle vult aan: “In de muzieklessen werken we aan techniek, maar vaak zing ik ook gewoon nummers, waar Gezina dan feedback op geeft. Ik vind het leuk om thuis nummers te oefenen”.

Tranen in de les
Nellie vervolgt: “Tsja… Gezina en ik zijn beiden gevoelsmensen. Wanneer je dan bezig bent met muziek en even los bent van de dagelijkse sleur, dan kan er in een les soms best wat gebeuren. Ik kan wel vertellen dat ik een aantal keren jankend in dat lokaaltje heb gestaan. Zo’n les is een veilige omgeving waar je je gevoel kwijt kunt. En dan zegt Gezina: ‘Noh, siwwe no mar wot sjonge?’ En dan zing je een liedje, en dan is het ook eigenlijk allemaal wel weer goed”.
“Het is een fijne plek om allerlei stijlen uit te proberen”, zegt Jelle. “Zo’n beetje een jaar geleden kwam ik met het nummer ‘Think About Things’ van Dadi Freyr op de proppen, tot verbazing van Gezina. Het was namelijk in een compleet andere stijl dan de blues, folk en rock die ze van me gewend was.

Best wel spannend
Nellie gaat voor haar openbare C-examen. “Een aantal nummers speel ik met mijn bandje Butterscotch, met Hendri Boven op drums, Folkert de Graaf op gitaar en Sytze Alkema op bas. (We zoeken nog een toetsenist dus meld je gerust!). Het is fijn om na de corona-periode weer voor publiek te spelen”. Daarnaast speel ik nummers met de Bigband van de Wâldsang o.l.v. Andries Renema. Mijn vader, Sietze Bijker, speelt mee op contrabas. Ik heb voor een afwisselend programma gekozen. Dat weerspiegelt mijn muzieksmaak: een beetje blues, rock, soul, en een stiekem musical nummertje. Heel eerlijk? Ja, ik ben wel een beetje nerveus voor het examen. Zingen voor onbekenden is één ding, maar voor bekenden is nog spannender. Je weet ook niet hoe je stem zal zijn op zo’n avond. Stel dat je net wat verkouden bent… Maar zoals Gezina vaak zegt; ‘vergeet niet gewoon te genieten.’ En vaak als ik daar eenmaal sta en de zenuwen zijn wat gezakt, kan ik ook niks anders doen”.
Jelle gaat voor zijn openbare B-examen. “Die kans sloeg ik natuurlijk niet af. Ik ga songs zingen van Avi Kaplan, Elvis, Phil Collins en Dadi Freyr. Al deze artiesten hebben me op de een of andere manier beïnvloedt. Voor mijn examen werk ik samen met mijn bandje ‘Maplestrike’, het Slagwerkensemble van de Wâldsang (waar ik ook in speel) o.l.v. Jan Geert Nagel, en een groepje zangleerlingen van Gezina. Zenuwachtig ben ik niet echt, al geeft de voorbereiding wel stress”.

Geregeld naar concerten
Nellie leerde veel muziek kennen in de auto, met haar ouders onderweg voor een verre vakantie. “Dan draaiden we Supertramp, Pink Floyd, Red Hot Chili Peppers, funk, soul en blues. En nu brengt Spotify alle stijlen dichtbij. Daardoor is mijn muzieksmaak erg verbreed. En goede muziek is in elk genre wel te vinden”. Jelle herkent zich in dit beeld. “Ook mijn muzieksmaak is erg divers, maar mijn favoriete genres zijn blues, rock en folk. Ik ben een groot fan van Avi Kaplan, Elvis, Pink Floyd, Phil Collins en John Mayer. Onlangs was ik nog naar een concert van Avi Kaplan in Utrecht”. Ook Nellie gaat graag naar concerten. “Binnenkort is er een funk-concertje in Groningen, en in juli komt zanger/gitarist Marcus King naar Nederland”.

Andere hobbies
“Of we nog tijd hebben voor andere hobbies?”. Nellie kan er wel een paar noemen: “Tekenen en schrijven. Ik hou van goede verhalen, of die nu in films, series of boeken zitten. En eens in de week boks in met mijn pa in de garage”. Jelle speelt ook slagwerk en gitaar. “En games natuurlijk, op de computer”.
“Nu wil je zeker nog weten wat ons lievelingseten is? ” grapt Jelle. “Nou, voor mij is dat lasagne!”. “En voor mij pasta” lacht Nellie. “Maar sushi mag er ook zijn!”

De Wâldsang
“Of we anderen zouden aanraden bij de Wâldsang op muziekles te gaan?”. Jelle twijfelt geen moment: “Jazeker, het is gezellig en de docenten zijn erg goed”. Nellie beaamt dit: “Absoluut. Je kunt er lekker bezig zijn met muziek en laten zien en horen wat je kan. Dat is soms best spannend, zoals bij zo’n examen. Maar om zo af en toe eens voor mensen te staan en muziek te maken, of gewoon voor jezelf, geeft een heel voldaan gevoel”.

De openbare examens van Nellie en Jelle vinden plaatst op vrijdagavond 22 april bij de Wâldsang in Buitenpost (de Ring 1a). Jelle begint om 19.45 uur, Nellie om 20.45 uur. Als alles goed gaat is de diploma-uitreiking rond 21.45 uur. Iedereen is welkom, de entree is gratis. Dit concert is ook via livestream te volgen (onder voorbehoud) via de link op de Nieuwspagina van www.cultuurcentrumdewaldsang.nl.
Nellie en Jele, bedankt voor dit leuke gesprek en succes op 22 april!

Back To Top