skip to Main Content

In de Wâldsang volgspot: Geartsje

Een nadere kennismaking met docente…
Geartsje Praamstra

Wat doceer je?
Ik geef lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV) op basisscholen.

Kun je iets vertellen over je eigen eerste muzieklessen?
Als klein meisje woonde ik vroeger bijna naast het dorpshuis in de Triemen, daar oefende elke maandag avond brassband De Bazuin. Wekelijks hoorde ik die mooie muziek en ik wist toen al: ooit wil ik daar ook bij spelen. Enkele weken later kwamen er een aantal muziekdocenten van de Wâldsang bij ons op school langs om ons kennis te laten maken met de cornet. Ik heb daarna gelijk aan mijn ouders gevraagd of ik ook op cornetles mocht. In het begin was het best moeilijk, maar na veel oefenen mocht ik na een jaar meespelen met de Bazuin!

Van wie had je die, en waar?
De lessen voor cornet elementair kreeg ik samen met een paar klasgenoten van Bonne IJlstra in het dorpshuis in de Triemen. Daarna ben ik overgestapt op althoorn en heb ik mijn A diploma bij Douwe Veenstra gehaald. Daarna ben ik nog één keer gewisseld van instrument, namelijk naar de bariton, en heb ik mijn B, C en D diploma gehaald bij Bienze IJlstra.

Waar heb je gestudeerd?
Ik heb van 2010 tot 2015 op de HAVO gezeten op het Lauwers College in Buitenpost. Daarna heb ik eerst de vooropleiding voor Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen gevolgd om vervolgens in 2016 met de bachelor Docent Muziek aan het Conservatorium te beginnen. Deze heb ik in 2020 afgerond.

Speel je ook in een band/ensemble o.i.d.?
Ik heb van 2008-2019 bij de Bazuin Triemen/Westergeest gespeeld. In 2018 ben ik bij de Martini Brassband in Groningen begonnen, hier speel ik 1e bariton.

Wanneer besloot je je werk te gaan vinden in de muziek?
Ik wist eigenlijk altijd al dat ik iets in de muziek wilde gaan doen. Ik wist alleen nooit precies wat, ik vond alles aan muziek altijd erg leuk. Daarom heb ik voor Docent Muziek gekozen. Tijdens de opleiding word je breed opgeleid en zijn er veel mogelijkheden.

Ben je altijd in de muziek werkzaam geweest, of heb je ook andere dingen gedaan?
Ik heb tijdens mijn studie een paar bijbaantjes gehad in de supermarkt en horeca. Maar na mijn afstuderen ben ik vrijwel direct aan de slag gegaan als docent.

Kun je iets zeggen over jouw manier van lesgeven? Wat vind je heel belangrijk?
Ik vind het erg belangrijk dat de persoonlijke kwaliteiten van de leerlingen naar boven komen. Mijn lessen zijn daarom ook erg gevarieerd. Sommige muzikale aspecten kunnen soms een beetje moeilijk of spannend zijn. Ik vind het dan ook erg leuk om te zien als een leerling uit zijn of haar comfort zone stapt en durft te laten zien wat hij of zij kan!

Geef je behalve bij de Waldsang ook elders les? Of heb je nog ander werk ernaast?
Ik geef alleen les bij de Wâldsang.

Wat is het mooiste concert waar je ooit aan meewerkte?
Ik geniet van elk concert waar ik aan meewerk! Maar ik heb stiekem toch wel een paar favorieten. Een hele mooie ervaring vond ik het eerste concert wat ik met Solibrass Leeuwarden heb gespeeld in de Harmonie in Leeuwarden tijdens Proud event 2017. Ook heb ik tijdens mijn studie in 2017 het Requiem van Mozart gezongen en een jaar later het War Requiem van Benjamin Britten. Aan het War Requiem zongen maar liefst 270 (!) koorleden mee.

Wat is het mooiste concert dat je ooit bezocht?
Ik heb een erg uiteenlopende smaak, maar ik denk dan toch de Matthäus Passion van het Noord Nederlands Orkest het mooiste concert is dat ik heb bezocht.

Heb je naast je werk in de muziek ook hobbies? Welke?
Ik vind sporten, tekenen en spelletjes doen erg leuk.

Oja, wat is je lievelingseten?
Je mag mij altijd wakker maken voor spaghetti Bolognese!

Is er nog iets dat je hier wilt vertellen?
Ik heb ontzettend leuke katten, eentje zie je hier bij mij op de foto!

In De Wâldsang Volgspot: Geartsje
Back To Top